Zomrel český spevák Waldemar Matuška

30.05.2009 Celý región

Florida/Praha 30. mája (TASR) - Na Floride dnes zomrel český spevák Waldemar Matuška.
Príčinou úmrtia 76-ročného umelca bol zápal pľúc a zlyhanie srdca. Informoval o tom portál iDNES.cz.
Poslednú rozlúčku s Matuškom chce rodina uskutočniť v Prahe.
Matuška sa narodil 2. júla 1932 v Košiciach. Kým sa preslávil ako spevák, pracoval ako sklár. Založil hudobnú skupinu Mamo kvintet, účinkoval v kaviarni Vltava a vystupoval v klube Reduta. Začiatkom 60. rokov posilnil rady divadla Semafor, potom prešiel do Divadla Rokoko, kde pôsobil sedem rokov.
Matuška bol historicky prvým víťazom Zlatého slávika v roku 1962, ktorému sa podarilo svojho večného rivala Karla Gotta poraziť ešte raz, v roku 1967.
"Kája má obecenstvo, ktoré je jemnejšie a ladené skôr lyricky. Ja som typ vagabunda, tuláka, pesničkára, ktorý má bližšie k ľuďom skôr hrubého zrna, " vyhlásil Matuška kedysi v rozhovore pre Mladú frontu DNES.
Popularitu si popri speváckej kariére udržiaval i zmyslom pre humor, iróniu a aj svojím častým a výrazným účinkovaním vo filme.
Nezabudnuteľné sú jeho postavy vo filmoch zo 60. rokov Limonádový Joe, Kdyby tisíc klarinetů, Dýmky, Všichni dobří rodáci či Hotel pro cizince.
Neskôr dostal rolu v muzikáli Noc na Karlštejně, Svatby pana Voka či v Trháku. Matuška vydal i knihu pamätí nazvanú Tisíc mil, těch tisíc mil.
V 60. rokoch spieval pesničky z rôznych štýlových oblastí, od 70. rokov sa presúval predovšetkým do sféry kombinujúcej pop a country. Matuškove najväčšie hity - ako napríklad Jó, třešně zrály, Sbohem lásko či duety To se nikdo nedoví, Mám malý stan s Karlom Štědrým - doslova zľudoveli.
V roku 1986 emigroval do USA. Verejnosť sa o jeho odchode dozvedela z Rudého práva z článku Václava Doležala "Morálny pád jedného speváka".
Waldemar Matuška prevzal v júni 2007 pri príležitosti svojich 75. narodenín čestnú plaketu od českého prezidenta Václava Klausa.
 

Vyberte región